Hoppa till innehållet
14 dec 2015

Johan hackade för framtiden

I helgen genomfördes Nordens första blockchain-hackathon på Boden Business Park. Bakom eventet står initiativtagaren KnCMiner och medarrangörerna Bodens Utveckling och Arctic Business Incubator. Under helgen fanns möjlighet att tävla i både affärsidé och programmering. Affärsidétävlingen lockade tre lag medan programmeringstävlingen lockade hela 11 lag. Ett av lagen, Team Rootkit, bestod av vår egen programmerare – Johan Grönberg.

När Johan fick nys om Arctic Chain Hackathon blev han genast intresserad och lockades av nytänket att arrangera en programmeringstävling för att hitta framtidens blockchainlösning. Att stora prissummor stod på spel var givetvis en morot det med. När han anmälde sig till tävlingen kände han till bitcoin, men blockchainteknologin bakom var helt nytt för honom. Trots att Johan programmerat sedan han var 12 år och arbetat med det professionellt sedan 2008 kände han en oro av att inte klara av det. Innan utmaningarna presenterades under invigningsmiddagen på fredagskvällen hade han egentligen ingen aning om vad han gett sig in på.

-        Jag var ganska nervös över att det skulle vara något jag inte skulle klara av att lösa, men när jag väl fick veta uppgifterna blev jag mycket lugnare. Vi fick även ta del av API:n som förklarar hur man tekniskt går tillväga för att skapa transaktioner och när jag bearbetat den väcktes snabbt idén till min lösning, berättar Johan.

Efter mindre än ett dygn hade Johan lyckats lösa uppgiften. För att ta tillvara på resten av tiden passade han därför på att utveckla fler idéer som skulle kunna användas ihop med huvudlösningen. När pitcharna väl drog igång under söndagseftermiddagen var Johan först ut att möta juryn.

-        Utmaningen handlade om att ta fram en plattform för omröstning, som skulle vara omöjlig att fuska med och helt anonym. Jag valde att utveckla en generell applikation som skulle kunna användas vid exempelvis ett riksdagsval.

Efter helgen på Arctic Chain Hackathon har Johan nu mer kunskap om blockchain. Han är helt övertygad om att teknologin och dess höga säkerhet kommer ha en viktig roll i den digitala världens framtid. Johan är mycket nöjd med helgen och berättar:

-        Det var väldigt bra arrangerat av Bodens Utveckling. Vi fick gratis mat, dryck, boende och snacks. Det var kul att få utmana sig själv och träffa andra människor som brinner för programmering. Vi satt mesta dels och programmerade för oss själva, men i pauserna fick vi möjlighet att bekanta oss med varandra. Får jag chans att delta igen gör jag det mer än gärna. Riktigt kul och utmanande helg!

Av 11 ursprungliga lag kom 9 att mötas i slutet. Två lag bestämde sig för att gå ihop till ett och ett lag var tvungen att avbryta tävlingen. Samtliga nio lag hade lyckats lösa uppgiften och även om det var en jämn kamp så skulle två vinnare utses. Första pris och vinnare av 60 000 kr blev Team NULL – ett lag bestående av fyra LTU-studenter från Skellefteå. Andra pris och vinnare av 26 000 kr blev en-manslaget Guldmyntfoten från Luleå. Vinnare i affärsidétävlingen korades under fredagen och segrande gick Risto Pekkala från Luleå.

Formsmedjan gratulerar vinnarna och är riktigt imponerade av alla deltagare. Särskilt stolta är vi såklart över vår Johan! :)

Alla nyheter

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev godkänner du att vi lagrar dina kontaktuppgifter enligt vår integritetspolicy till dess att du säger upp prenumerationen.

By Formsmedjan. Powered by Yago